DNA beagle gezondheidstest

De gezondheid van onze beagles staat bij ons op nummer 1 . Mede hierom zijn onze honden DNA getest. Dit om risico’s van bepaalde eventuele (erfelijke) aandoeningen in het nageslacht te beperken. Hieronder staat kort uitgelegd waarop er bij een gezondheidstest van een beagle o.a. getest kan worden.

IGS
Vitamine B12 malabsorptie is een potentieel levensbedreigende ziekte in puppies en jonge honden. In honden met de afwijking wordt Vitamine B12 niet opgenomen in de darm, waardoor een tekort aan deze vitamine ontstaat. De afwijking wordt veroorzaakt door een mutatie in het DNA De ziekte kan zich op meerder manieren presenteren. Symptomen kunnen bestaan uit een scala aan klinische problemen, waaronder gebrek aan eetlust, lusteloosheid en overgeven. De gevaarlijkste complicaties ontstaan door afwijkingen in het bloed en het zenuwstelsel.


Cerebellar Abiotrophy
Cerebellaire Abiotrophie (CA), is een aandoening waarbij “Purkinje” cellen in de kleine hersenen, die de coördinatie beïnvloeden, afsterven en permanent verloren gaan. Met een ondermaatse hoeveelheid Purkinje cellen verliest de hond het vermogen om bewegingen subtiel te starten en te remmen.


Osteogenesis imperfect
Osteogenesis Imperfecta wordt bij de hond aangeduid als brozebotten ziekte. Deze ziekte wordt meestal veroorzaakt door een mutatie in collageen.


MLS
Musladin-Lueke Syndroom is een erfelijke afwijking die zich toont in een overmatige hoeveelheid bindweefsel in de huid en gewrichten. De kenmerken bij de hond lijken op de afwijkingen bij mens en muis die zijn aangeduid als ‘strakke huid syndroom’.


PKDEF
Allereerst PKdef heeft niets met PKD of nieren te maken!  Pyruvaat Kinase is een enzym dat een belangrijke rol speelt bij de energiestofwisseling. Onvoldoende activiteit van dit enzym kan leiden tot instabiliteit en tekort van rode bloedcellen. De afwijking is ook  bekend bij mensen en honden, maar verloopt niet hetzelfde. De symptomen van deze vorm van bloedarmoede kunnen zijn: sloomheid, zwakte, gewichtsverlies en gele kleur van de slijmvliezen. Vaak is de urine donkerder gekleurd. Er is een grote variatie in de leeftijd waarop deze ziekte zich openbaart, maar ook in de mate waarin katten hier last van hebben. Verder treden de verschijnselen ook periodiek op. Kortom geen duidelijk ziektebeeld wat direct herkend wordt. Er bestaat geen medicatie voor PKdef, alleen de symptomen kunnen bestreden worden. De afwijking is erfelijk, maar vererft recessief.


POAG GLAUCOMA
Primary Open Angle Glaucoma is een van de meest voorkomende oorzaken van blindheid in honden. Verhoogde oogboldruk is de belangrijkste risicofactor. Verhoogde weerstand tegen uitstroom van oogvocht doorheen het trabeculaire netvlies veroorzaakt vehoogde oogboldruk, maar de specifieke mechanismen zijn onbekend.


HUV
Hypocomplementemische urticariële vasculitis (HUV) is een zeldzame vorm van vasculitis die wordt gekenmerkt door ontsteking van de kleine bloedvaten en lage niveaus van complementeiwitten in het bloed. HUV veroorzaakt terugkerende episodes van netelroos (urticaria) en pijnlijke huidafwijkingen die jeuken of branden. De Chapel Hill indeling spreekt ook wel over anti-C1Q vasculitis.


Lafora Disease
aandoening die gekenmerkt wordt door het in toenemende mate voorkomen van epileptische aanvallen in combinatie met een achteruitgang van de ontwikkeling.